Bij COPD hebben mensen vooral last van benauwdheid, hoesten (soms met slijmvorming), een piepende ademhaling bij inspanning en op den duur een verhoogd risico op conditieverlies en de daarmee gepaard gaande klachten.
Mensen met COPD worden door inspanning benauwder. Dat weerhoudt u er mogelijk van in beweging te blijven.
Wist u dat wanneer u chronischebronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, het extra belangrijk is dat u beweegt? Als u minder beweegt, zult u juist eerder klachten krijgen en uw mogelijkheden zullen steeds verder afnemen. Bewegen geeft lucht.
In het dagelijks leven is COPD vooral een hindernis. U zult wellicht ervaren dat alledaagse activiteiten zoals lopen, traplopen, fietsen, en zelfs de boodschappen doen u steeds slechter afgaan. En dit leidt ertoe dat u wellicht minder beweegt dan goed voor u is. Het oefenprogramma van Fysiotherapie De Meenthof kan u helpen om de achteruitgang door COPD te remmen of om te draaien.
Met het oog op uw specifieke situatie krijgt u van de fysiotherapeut een trainingsprogramma, om uw conditie en kracht stapsgewijs te verbeteren. U krijgt daarbij persoonlijke begeleiding en advies. Daarnaast voorziet hij u van advies om uw klachten beter te beheersen. Heeft u bijvoorbeeld problemen met slijm ophoesten? Dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van hoesten. Ademoefeningen kunnen u helpen bij kortademigheid.
Wat levert het beweegprogramma u op?
– Minder benauwdheid
– Meer uithoudingsvermogen
– Minder klachten in het algemeen dagelijks leven
– Meer bewegen geeft lucht

Het beweegprogramma voor COPD is aangepast aan uw persoonlijke situatie en is bij genoeg aanmeldingen in groepsverband met mensen die ook bekend zijn met COPD of een individueel beweegprogramma met een gespecialiseerd fysiotherapeute. In de groep kunt u elkaar steunen en stimuleren en ervaringen uitwisselen.